Bataci sa rižom "iz tave"

Stari bakin recept i jedno od mojih omiljenih jela😊Meso ovako spremljeno mi je super,ali riža je stvarno nešto posebno i najlepša koju sam ikada probala🤗😍Kao i sve ostalo što pravim,ne uzima puno vremena,vi možete ubaciti i više bataka ili karabataka i tako dobiti odličan ručak za celu porodicu 😊



•SASTOJCI :

Po 2 ili 3 batak/karabatak (najbolje kupite odvojeno ili sami odvojite),pirinač(ja koristim okruglog zrna)maslac,malčice ulja,vegeta(po ukusi i želji),dva crna luka

•POSTUPAK

1.Pirinač(ja napunim jednu šolju od 300ml)dobro isperete i potopite u vodu da odstoji.
2.Na vrlo malo ulja i maslacu u dubokom tiganju izdinstate 1 crni luk sitno seckan.Zatim mu dodate odvojene batake i karabatake prethodno posute vegetom i propržite tako zajedno par minuta .Zatim u taj dublji tiganj ulijete vode tek da prekrije batake i ostavite da se kuva 20 minuta uz mešanje. Ako volite slanije možete i u tu vodu dodati malčice vegete ili začina koji volite(to je voda koju ćete kasnije iskoristiti za pirinač i pečenje)
3.Pred kraj kuvanja bataka,u tepsiji u kojoj ćete peći (ja koristim okruglu,30cm)ubacite 2 kockice maslaca i istopite na ringli,zatim dodate još 1 sitno seckani crni luk i uz mešanje ga tu propržite dok ne bude staklast.Zatim procedite pirinač od vode u kojoj je stajao i rasporedite ga po tepsiji ,ravnomerno,svuda preko luka.Posolite malo.
Kad su gotovi bataci,vadite ih i poredjate preko pirinča i na kraju tu vodu u kojoj su se kuvali prelijete preko pirinča i mesa.
4.Ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 250 stp. i pečete 30-35 minuta,videćete kad pirinač upije svu vodu i porumeni odozgo.Ja meso negde na pola okrenem da bi mi lepo porumenelo podjednako sa obe strane 😊
To je to 👌

Comments

Popular Posts